MUZEUL BOIERILOR VENEȚIEI FĂGĂRAȘULUI

Muzeul Boierilor Veneției Făgărașului

   Ideea acestui mic muzeu de istorie locală a pornit de la încercarea de salvare, listare ca monument istoric și restaurare a celei mai vechi case din sat- Casa Boierului Comanici, efort prin care am redescoperit o istorie uitată a locului și a foștilor săi boieri, mica nobilime românească din Veneția de Jos (Also-Venicze), sat ce era la începutul secolul XVIII satul cu cei mai mulți boieri din Țara Făgărașului.

   Datorită perioadei comuniste, când multe familii cu origini “nesănătoase” erau trimise la muncă forțată, li se luau toate posesiunile sau erau chiar omorâți, majoritatea oamenilor si-au distrus documentele de înnobilare și au încetat să mai vorbească copiilor și nepoților despre trecut, astfel că majoritatea sătenilor astăzi nu mai știau nimic din trecutul lor sau despre strămoșii lor. Cu toate acestea, am fost destul de norocoși să mai găsim în sat 5 diplome de înnobilare originale, pentru 4 familii diferite, datate între anii 1630 și 1700, un lucru cu care puține muzee de istorie din țară se pot lăuda. Aceste familii încă au descendenți până în prezent în sat.

Diploma de înnobilare Mathei Pencz

 Muzeul Boierilor Veneției Făgărașului este proiectul nostru de suflet, pornit din dorința ca strămoșii destoinici ai satului să nu fie uitați. Acesta găzduiește în prima cameră o expoziție de elemente de port popular și de fotografie din viața și obiceiurile satului, iar în a doua cameră, începând din iunie 2023, se găsește expoziția permanentă cu diplomele de înnobilare ale boierilor venețieni, reconstituiri ale celor 14 blazoane de “Also-Venicze” (Veneția de Jos), dar și numeroase informații, traduceri ale diplomelor din latină și documente despre cele peste 20 de familii românești de boieri din sat care mai existau încă la 1860.

Galerie foto Muzeul Boierilor